Faydalı Bilgiler

Lastik Bakımı ile ilgili Öneriler

- Araç ayarlarını düzenli olarak kontrol edin, etkiler ve düzensiz aşınma konularını devamlı takip edin. Lastikler aşındığı zaman mutlaka değişim yapınız.

-Yağ ve çözücülerin olduğu yerlere aracınızı park etmeyiniz. Bu maddeler lastikte hasarlara sebep olacaktır.

- Lastik basınçlarını, lastik soğukken düzenli olarak kontrol edin. Lastikleriniz sürüş nedeniyle sıcakken, basıncı tavsiye edilen soğuk basınç üzerine çıkacağından dolayı, havasını kesinlikle düşürmeyiniz.

- Lastiklerin düzenli olarak balans ayarını yaptırın, özellikle de titreşim olduğu taktirde.

- Sürüş sitili ve hız lastik ömrünü direk olarak etkiler.

- Darbe ve delinmeler olduğunda, lastiğin içini de kontrol ettirin.

- Radyal lastikler (yeni olsalar bile) her zaman arka aksa takılmalıdır; kış ve çivili lastikler tüm set olarak yerleştirilmelidir.

- Hız kodu ve yük endeksine her zaman uyun.


Aracınız Kışa Hazır Mı ?

Kışa girerken aracımızın aküsü kontrol ettirilmelidir. Soğuk hava aracın çalışmasını güçleştirir ve akünün gücüne daha fazla ihiyaç duyulur. Gelişmiş cihazlar artık aracımızın aküsünün şarj ve güç durumunu gösterebilmektedir.

Motor soğutma suyunun içinde bulunan antifriz seviyesi soğukta suyun donmasını engeller. Antifriz seviyesi her kış öncesi kontrol ettirilmeli ve 4 yılda bir değiştirilmelidir.

Silecek suyuna da donmayı engelleyen özel karışımlar ilave edilmelidir. Bu karışımlar hem sistemin donmasını önler hem de kireç vb. nedenlerle tıkanmamasına yardımcı olur.

Silecek lastikleri kış aylarında düzgün görüş için önem taşır. Silecekler çalıştırıldığında camda iz yapmamasına dikkat edilmeli, yıpranmış lastikler yenileriyle değiştirilmelidir.

Yere sağlam basabilmek için kar yağması beklenmeden havaların ve dolayısıyla asfalt yüzeyinin soğuduğu Ekim-Kasım aylarından Mayıs ayına kadar kışlık lastikler kullanılmalıdır.

Havaların daha erken kararması ve gündüzleri güneşin daha az ortaya çıkması nedeniyle daha karanlık geçen kış günlerinde aracımızın aydınlatma sistemleri de kontrol edilmelidir. Yanmayan farlar veya stop lambaları sorun olacaktır. Unutmayın trafikte görmek kadar görülmek de önemlidir.


Motorlar Neden Yağ Eksiltir

Yağ eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans sağlamak amacıyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakın tasarlanmıştır.

Motorlarda ki bu özellik yağın yıpranmasına, dolayısıyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçların belirli km. aralıkları için yağ eksiltme paylarını araç kitapçıklarında belirtmişlerdir. Sentetik yağlar mineral yağlara oranla daha az eksiltme yapmaktadırlar.


Az Yakıt Tüketmenin Püf Noktaları

Yakıt tüketimini minimuma indirmek elinizde. Eğer aracınız son günlerde fazla yakıt tüketmeye başlamışsa vakit geçirmeden servisinizin yolunu tutun. Çünkü birkaç küçük önlemle yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.

Tedbirinizi almadan önce otomobilinizdeki onarılması gereken yerler hakkında teşhisinizi doğru koyun. Bazı basit onarım teknikleri ile aşırı yakıt tüketiminde tasarrufu kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bütün iş bunun yöntemini iyi bilmekte yatıyor.

Aracınız fazla yakıt harcıyor mu? Otomobilin konforu, çekişi, aksesuarlarının nasıl olduğundan önce, belki de ilk sorulan soru bu. Çoğumuz, süper ama kilometre başına fazlaca yakıt tüketen bir otomobille dolaşmak istemez. Lüksünün yanında, yakıt tüketimi de otomobillerin tercih edilirliğini arttırıyor. Öte yandan hep merak edilen konular, aracın ne kadar benzin yaktığı, eğer fazla yakıyorsa bunun nedenleri ve yakıt tüketimini en aza indirmenin yolları oluyor. Örneğin aşağıdaki belirtileri hissettiğinizde, aracınızın fazla yakıt yaktığını anlarsınız.

Nasıl anlayacaksınız?

- Motorun çekişinde azalma olur.
- Egsoz gazı siyah, göz yaşartıcıdır, benzin kokar.
- Egsoz kuyruk borusu içinde karbon isi oluşur.
- Egsozda patırtılı sesler olur.
- Motor soğukken kolay, sıcakken güç çalışır.
- Bilinen miktarda benzinle yapılan kilometrede azalma olur.